Robotik Cerrahi

Cerrahide Yeni Ufuklar, Robotik Cerrahi

Robotik Cerrahi Nedir?

da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi; cerrahın mümkün olan en az kesikle hastaya cerrahi operasyonu gerçekleştirmesine olanak sağlar. Bu sistem, 3D (Üç Boyutlu) görüntü teknolojisiyle sadece hareket kabiliyeti açısından değil operasyon hassasiyeti açısından da muhteşem özelikleri barındırıyor.

da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi şu bölümlerden oluşmaktadır;

3D Kamera

da Vinci robotik cerrahi sistemi her bir göze ayrı ayrı görüntü ileten yüksek çözünürlüklü iki adet kameraya sahiptir. Böylece cerrah, tıpkı gözlerimizde olduğu gibi, konsolda derinlik hissi olan 3 boyutlu görüntü altında operasyonu gerçekleştirebiliyor olur. Ayrıca bu kameralarla operasyon alanı 10-12 kat daha büyütülüyor.

Cerrahi Araçlar

Robotik cerrahi sisteminin kollarında bulunan araçlar 7 kademeli serbest hareket etme özelliğine sahip olan küçük aletler olarak tanımlanabilir. Bu aletlerin uçları "endowrist" adı verilen sistem sayesinde kendi eksenleri etrafında 540 derece dönebiliyor (el bileğinizin kendi etrafında yaklaşık 2 kere döndüğünü hayal edin) ve insan elinin bilek hareketlerini taklit edebiliyor. Bu aletler aracılığı ile çok dar ve derin bölgelerde yapılacak cerrahi müdahaleler için büyük kolaylıklar sağlanıyor. Robotik cerrahi sistemi "tremor scaling" özelliği ile cerrahın operasyon anındaki olası el titremesini hiçbir şekilde aletlere iletmiyor. Ayrıca bu aletler cerrahın kontrolü dışında çalışmıyor.

Cerrahi Konsol

Robotik cerrahi sistemi ile cerrah konsolun başında oturur pozisyonda çalışıyor. Ameliyat bölgesine 3 boyutlu olarak görüyor, kamerayı ve diğer aletleri ellerinin ve ayaklarının yardımıyla kullanarak komutlar veriyor. Bu komutlar eş zamanlı olarak uygulanıyor. Cerrah ameliyatı oturarak yapıyor. Böylece çok uzun süren ameliyatları bile yorulmadan gerçekleştirebiliyor.

Robotik cerrahide ameliyatlar, tıpkı laparoskopik cerrahide olduğu gibi, "port" adı verilen küçük borucuklar yoluyla yapılıyor. Robotun kollarından biri kamerayı, diğer kollar cerrahi aletleri tutuyor. Ameliyat sırasında hasta başında duran bir cerrah konsoldaki cerraha yardım ediyor.

Robotik Cerrahi Faydaları Nelerdir;

  • Vücutta daha ufak kesiler yapılması,
  • Daha az yara izi
  • Daha az ağrı
  • Daha hızlı iyileşme
  • Daha az kanama olması ve daha az kan alma gereksinimi,
  • Daha az komplikasyon

Hastaneden daha çabuk taburcu olabilme ve günlük aktivitelere daha hızlı dönülebilmesi

Kullanım Alanları

Ürolojide Robotik Cerrahi

Robotik Prostat ve Böbrek Kanseri Cerrahisi başta olmak üzere birçok ürolojik operasyon için cerrahlar da Vinci’yi tercih ediyorlar.

Genel Cerrahide Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi sistemlerinin yaygın olarak kullanıldığı alanlardan birisi de genel cerrahi ameliyatları, Obezite Cerrahisi ve Kolorektal cerrahisi ameliyatları gerçekleştiriliyor.

Robotik kolorektal cerrahi

Kolon ve rektum kanserleri hastalığının cerrahi tedavisinde kullanılabiliyor. Rektum cerrahisinde ameliyat alanının yakınında bulunan sinirlerin korunması sağlıyor.

Robotik obezite cerrahisi

Robotik Mide küçültme ameliyatları yöntemi hem midenin küçültülmesine hem de bağırsakların bir kısmının devre dışı bırakılarak alınan gıdaların emiliminin azaltılmasını amaçlıyor.

KBB'de Robotik Cerrahi

Robot yardımlı cerrahi teknikle, ameliyatlar hiçbir kesi yapılmadan doğal giriş yeri olan ağız yoluyla gerçekleştirilebiliyor. Robotik cerrahi tekniği, cerrahlara da, sunduğu büyütülmüş görüntü ile hareket yetenekleri fazla olan enstrümanları sayesinde, pek çok sinirin ve damarın bulunduğu bu hassas ve dar bir alanda çalışma imkanı veriyor.